Muhyiddin Yasin Resmi Dilantik Jadi Perdana Menteri Malaysia

Muhyiddin Yassin Perdana Menteri Malaysia Baru yang dilantik pada Minggu (1/3/2020) - Bernama

Muhyiddin Yassin Perdana Menteri Malaysia Baru yang dilantik pada Minggu (1/3/2020). (Foto: Bernama)

Kuala lumpur, PANRITA.News – Muhyiddin Yassin telah resmi dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia pada Minggu (1/3/2020) sekitar pukul 10.33 waktu setempat.

Mantan menteri dalam negeri itu menggantikan Mahathir Mohamad yang mengumumkan pengunduran diri pada 24 Februari.

Muhyiddin mengambil sumpah jabatan sebagai PM Malaysia Kedelapan di Balai Singgahsana Kecil, Istana Negara.

Dilansir dari bernama.com, Muhyidin hadir di Istana Negara bersama istrinya, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Lelaki berusia 72 tahun itu tampak mengenakan pakaian hitam khas Melayu dengan kain emas yang melingkar di pinggangnya.

Setelah diambil sumpahnya, Muhyiddin mengambil surat pengangkatan jabatan disaksikan oleh Hakim Agung, Sri Tengku Maimun Tuan Mat dan Sekretaris Pemerintah, Datuk Seri Mohd Zuki Ali.

Acara tersebut juga dihadiri petinggi The United Malays National Organisation (UMNO) dan Partai Islam se-Malaysia.

Muhyiddin berharap keputusan dirinya diangkat sebagai PM Malaysia dapat diterima oleh rakyat.

“Saya hanya meminta semua warga Malaysia untuk menerima keputusan yang diumumkan oleh Istana Negara,” kata Muhyiddin.

Muhyiddin diketahui adalah Presiden Partai Pribumi Malaysia Bersatu (Partai bersatu) dan mantan Menteri Dalam Negeri Kabinet Pakatan Harapan.

Keturunan Bugis – Jawa

Muhyiddin merupakan Pria kelahiran Johor 15 Mei 1947 dari ayah keturunan Bugis dan ibunya keturunan Jawa. Semasa kejayaan koalisi Barisan Nasional, Muhyiddin sempat menjabat Wakil Presiden Partai Organisasi Nasional Malaysia Bersatu (UMNO).

Barisan Nasional dikalahkan oleh koalisi Pakatan Harapan yang didirikan Anwar Ibrahim dan dipimpin Mahathir Mohamad dalam pemilu Mei 2018. Namun sebelum pemilu, Muyyiddin memilih ikut bersama Mahathir ke PPBM setelah memutuskan keluar dari UMNO.

Karir Politik

Karier politik suami dari Noorainee Abdul Rahman itu diawali dengan menjadi ketua pemuda UMNO Pagoh pada 1976. Lalu dia menjadi ketua UMNO sampai April 1985. Di tahun yang sama dia dipilih menjadi anggota majelis tertinggi UMNO.

Dari situ kariernya terus mentereng hingga menjadi Wakil Presiden UMNO pada September 1993.

Pada 1992 hingga 1995, Muyhiddin diangkat menjadi Menteri Besar Johor.

Disusul kemudian pada 2004-2008 dipercaya sebagai menteri pertanian dan perindustrian berbasis agro. Sukses di bidang perindustrian, karier pemerintahan dari ayah empat anak itu dilanjutkan dengan menjadi menteri perdagangan antarbangsa dan industri.

Puncak karier pemerintahan terakhir, Muhyiddin diangkat menjadi Wakil Perdana Menteri Malaysia di bawah Najib Razak pada 10 April 2009 sampai 29 Juli 2015. Di periode yang sama dia merangkap jabatan sebagai menteri pendidikan.

Pada 2016, jabatannya sebagai wakil presiden UMNO dilucuti terkait tuduhan keterlibatannya dalam skandal megakorupsi 1MDB.

Di tahun itu pula, Muhyiddin berpaling dari UMNO dan bersama Mahathir mendirikan PPBM. Dia pun dilantik sebagai presiden PPBM.

Setelah itu atau pada Juli 2017, dia dilantik sebagai Wakil Presiden di struktur koalisi Pakatan Harapan.

Dalam gonjang ganjing politik sepekan terakhir, namanya muncul sebagai salah satu kandidat PM, bersama dengan Mahathir dan Anwar Ibrahim. Namun akhirnya Raja lebih memilih Muhyiddin

Tinggalkan Komentar